Rein
Rein Vaneveld (48) heeft een ernstige nierafwijking en zonder donornier zal hij zeker overlijden. In zijn directe omgeving is niemand die een nier kan afstaan – zijn vrouw Christa is daar vanwege psychische problemen niet toe in staat – en Rein plaatst daarom een oproep op Facebook. Jenny (46) leest het bericht en weet meteen dat zij hem een nier wil geven. Dertig jaar geleden hadden ze een korte, maar heftige liefde, tot ze in bed werden betrapt door haar vader en hij haar dwong de relatie te beëindigen.
Jenny en Rein ontmoeten elkaar in een café. Rein is geroerd dat uitgerekend zij dit voor hem wil doen, maar ook bang dat Jenny op haar besluit terugkomt. Christa ziet intussen met lede ogen aan hoe de liefde tussen Rein en zijn ex-geliefde weer opbloeit. Rein vecht tegen zijn gevoelens voor Jenny en maakt zich zorgen om zijn vrouw, maar kan zijn liefde voor Jenny niet meer tegenhouden. Hij maakt ook kennis met Rogier, de zoon van Jenny die onder begeleiding woont. Tijdens een van de bezoekjes ontdekt Rein bij toeval dat Jenny heeft gelogen over de leeftijd van Rogier – hij blijkt 29 te zijn in plaats van 25 – en dus in ‘zijn’ tijd moet zijn verwekt.
Ondanks waarschuwingen uit haar omgeving blijft Jenny bij haar besluit een nier te doneren en na onderzoek in het UMC wordt ze goedgekeurd. Rein is opgelucht. Dat zijn vrouw een inzinking nabij is, zal moeten wachten, net als zekerheid over het vaderschap van Rogier. Maar in de dagen voor de operatie nemen dingen opeens een onverwachte wending.
Het verzwegen kind
Het is zomer 1959. Kuintje Loenen, destijds 29 jaar en ongehuwd, woont samen met haar vader en haar jongere broertje Gijs in Bunschoten. Na de dood van zijn vrouw zoekt Loenen seksuele toenadering tot zijn dochter. Als ze zwanger wordt, doet hij er alles aan om dit verborgen te houden.
Schrijver David Ruleijn stuit bij het leegruimen van de flat van zijn dementerende moeder Kuintje op een brief van justitie. De brief is gericht aan zijn grootvader Willem Loenen. Ruleijn gaat op onderzoek uit en krijgt het strafdossier van zijn opa in handen. Wat hij daarin ontdekt, is bijna niet te geloven.
Achter de schermen. Over het schrijven van het verzwegen kind
Achter de schermen is een bundeling van de blogs die Wim Duijst publiceerde tijdens het schrijven van Het verzwegen kind, een roman die is gebaseerd op een waargebeurd familiedrama aan het begin van de vorige eeuw in Bunschoten. Wim Duijst vertelt niet alleen over zijn research in Het Utrechts Archief en zijn verbazing over de gruwelijkheden die hij leest in het dossier van de strafzaak, maar ook over de vorming van de karakters van zijn hoofdpersonen en de keuzes die een schrijver moet maken tijdens het proces van een roman in wording.
Dood zaad
Sandra heeft één vurige wens, namelijk kinderen baren. Het liefst zoveel mogelijk. Helaas is ze nog steeds niet zwanger. Uit een vruchtbaarheidsonderzoek zijn geen afwijkingen naar voren gekomen. Mogelijk ligt de oorzaak bij haar man Ruud, maar Ruud weigert aan zo’n onderzoek mee te werken. ‘Je moet de natuur zijn gang laten gaan.’
Buiten zijn medeweten om bewandelt Sandra andere paden om zwanger te worden. Daarbij heeft ze het geluk dat Ruud vanwege zijn werk veel in het buitenland zit. Eerst probeert Sandra via haar huisarts voor de spermabank in aanmerking te komen, maar als deze verneemt dat ze buiten haar man om wil handelen weigert hij mee te werken.Vervolgens gaat ze op kroegentocht en na enkele avontuurtjes raakt ze zwanger. Ruud is dolgelukkig met het nieuws.
Als de voorbereidingen voor de geboorte in volle gang zijn, staat onverwachts Jos op de stoep met wie ze eerder een avontuurtje had. Via via heeft hij haar adres weten te achterhalen. Ruud is woedend en begint te twijfelen aan zijn vaderschap.
Dood zaad is een novelle over de dramatiek van de liefde wanneer een kinderwens niet vervuld kan worden.
Een man uit de krant
Een man uit de krant vertelt het verhaal over de boekhandelaar Antonia Lutten en haar zoektocht naar zelfstandigheid en een liefde voor het leven. En over de sportdocent Adam, die jaren na het overlijden van zijn vrouw opnieuw in de liefde wil gaan geloven.
De Spakenburgse Antonia Lutten is een vrouw van de wereld, zeker in vergelijking tot de meeste van haar dorpsgenoten. Ze heeft een boekwinkel in het centrum van Spakenburg en woont voor haar gevoel al te lang samen met haar moeder Marie, die psychiatrisch patiënt is, en met haar zwakzinnige zus Belia. Vader overleed toen Antonia drie jaar oud was.
Omdat Antonia zich van het juk van haar moeder en haar zus wil bevrijden, reageert ze buiten medeweten van de familie op een contactadvertentie. Haar vriendin Hendrikje steunt haar daarbij. Antonia maakt kennis met Adam Kempe, een weduwnaar uit Enschede. Uit angst voor de reactie van haar moeder, die eerdere relaties altijd tegenwerkte, organiseert ze de eerste ontmoetingen in het geheim. Aanvankelijk twijfelt ze over haar gevoelens voor Adam, maar ze wordt verliefd.
Op aandringen van zijn vrienden heeft Adam een contactadvertentie geplaatst. Behalve met Antonia maakt hij ook kennis met Mirjam, een spontane, onafhankelijke en vrijgevochten vrouw uit Hengelo. Ze doet hem denken aan Lucia, zijn overleden echtgenote, en meer dan op Antonia raakt hij verliefd op Mirjam. Maar Mirjam houdt de boot af en uiteindelijk wijst ze hem de deur.
Als Adam haar ten huwelijk vraagt zegt Antonia onomwonden “ja”. Zodra Marie hoort van het voorgenomen huwelijk schuwt ze geen enkel middel om Adam van haar dochter weg te houden. Ook Antonia’s broer Jakob en zijn vrouw Arabella werken tegen: alleen al het idee dat ze de zorg voor Belia en Marie over zouden moeten nemen. In de weken die volgen wordt Antonia heen en weer geslingerd tussen haar verantwoordelijkheid voor Belia en de gevoelens die ze koestert voor Adam. Als Antonia bij toeval de waarheid ontdekt over haar vader is ze geschokt. Een noodlottig ongeval doet haar wereld compleet veranderen.
De engel van Spakenburg
In Spakenburg ruikt het altijd naar boenwas en groene zeep. Tussen het poetsen door is het geloof de belangrijkste vaste waarde in het typisch Nederlandse IJsselmeerdorp. Maar de tijden veranderen. In De engel van Spakenburg voert Wim Duijst de schoonheid Loulou ten tonele. Loulou weet hoe het er in de stad aan toegaat, heeft een passionele liefde met een Spanjaard beleefd en het geloof kan haar gestolen worden. Ze is bij haar oude vader ingetrokken; samen hebben ze een stoffen- en fourniturenwinkeltje in het dorp. Loulou brengt heel wat teweeg in het leven van Ruurd Wijtman. Het contrast met zijn vrouw Mengsje is groot. Mengsje is in de ban van een protestantse sekte. In haar ogen keurt de Heere alle plezier af; zwemmen en televisie kijken is uit den boze. Ze zegt hun verzekering op en trekt zwarte kousen aan. Sjoerd, hun zoon, ziet met lede ogen aan hoe zijn moeder steeds minder lacht, steeds geremder en depressiever wordt.
Loulou wordt door haar oude vader gekoppeld aan mogelijke huwelijkskandidaten. Ruurd probeert zijn vrouw tot rede te brengen. Beide mannen weten niet hoezeer Mengsje en Loulou elk op hun eigen manier worstelen met het leven.
Zwijgend verleden
(voorheen De ceremoniemeester)
Zonder een spoor achter te laten verdwijnt Suzanna Witten van de aardbodem. Ze is pas zeventien jaar. Er wordt nog een glimp van haar opgevangen in Parijs, maar na jaren zoeken weet de familie het zeker: zij komt nooit meer terug.
Rick Koldewijn is haar klasgenoot, vriend en geliefde als ze verdwijnt. Terwijl Suzanna ervan overtuigd is dat hij de liefde van haar leven is, begint Rick erachter te komen dat hij niet op meisjes, maar op jongens valt. Als hij Suzanna’s broer Luuk ontmoet, is hij er zeker van. Toch durft hij haar niet te vertellen over zijn gevoelens. Suzanna heeft een jaar eerder in een inrichting gezeten, en Rick is bang dat zij de waarheid niet aankan. Hij besluit het spel mee te spelen tot na het 25-jarig huwelijksfeest van Suzanna’s ouders. Als ceremoniemeester moet hij ervoor zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Maar tijdens het feest komt er nog een heel andere waarheid aan het licht. Het geheim van Suzanna’s moeder wordt onthuld en alles staat onder hoogspanning. Is Suzanna verdwenen omdat Rick niet op haar, maar op Luuk verliefd is? Of is er een andere reden?
Zwijgend verleden is een ontroerende roman over mensen die op zoek zijn naar geluk, maar dat niet bij elkaar kunnen vinden, en over de coming-out van een jongen die meer dan drie decennia later nog steeds worstelt met zijn schuldgevoel.
De liefde volgens Bloem
De tragiek van de jonge Herman Bloem is dat hij zich aangetrokken voelt tot mannen, maar ook verliefd is op Julia. Omdat hij met die tegenstrijdige gevoelens niet goed raad weet, kiest hij ervoor ze voor zijn omgeving verborgen te houden.
Op een avond ontmoet hij in een bar een oudere getrouwde man die hem fysiek aantrekt, maar ook mateloos irriteert met zijn benauwende gezeur. Bloems angst voor de liefde groeit, zijn verwarring neemt toe en zijn besluiteloosheid veroorzaakt chaos en onrust.
De fascinatie
De twaalfjarige Harm is gefascineerd door de wereld van de volwassenen.In drie nauw met elkaar verweven novellen bekijkt hij laconiek de hartverscheurende taferelen die zich in zijn naaste omgeving afspelen: bij zijn vriendje Wouter thuis, bij de alleszins verknipte familie Isendoorn, en bij de door drankzucht verkommerde Elly van Veller.
Ontrouw, liefdeloze verleiding, waanzin en dood trekken aan hem voorbij en – al is het verband hem zelden duidelijk – geen detail gaat verloren.
IJzersterke dialogen geschreven met veel gevoel voor humor.